CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

mandag 18. januar 2010

Analyse "ord om å holde ut"


Diktet ”ord om å holde ut” er skrevet av Tore Elias Hoel. Hoel er en kjent lektor, lyriker og ungdomsbok forfatter fra Norge. Hoel har skrevet mange bøker og diktsamlinger. Han vant i 2003 blix-prisen. ”Ord om å holde ut” er hentet fra diktsamlingen ”å fange en hval”. Denne diktsamlingen ble utgitt i 1979.

Det som først kommer opp når jeg leste diktet, var bare at Hoel hadde skrevet et faktabasert dikt. Da om at man har flere ord for fjell enn for å holde ut. Men etter hvert som jeg tenkte litt er nok tema mer om hvordan samfunnet har blitt den siste tiden. Man har et veldig stort fokus i dag på krig og strategi. For eksempel i Irak. Men tenker ikke så mye på hvordan befolkningen har det i Irak. Man tenker heller på hvordan USA skal lykkes i det de har surret seg inn i der nede. Han vil vel ta opp dette med at man må tenke litt på hvordan ofre skal holde ut under slike omstendigheter. Han skriver nok litt for generelt de svake i samfunnet og. For eksempel uteliggere etc.

Et sentralt virkemiddel i denne teksten er de retoriske spørsmålene han har med. For eks ”hvor mange ord har vi om å holde ut?”. Dette gir teksten en litt annen vri. Man begynner kanskje å tenke litt selv. Han bruker også korte og enkle setninger. Noe som får oss til å skjønne budskapet lettere. Det er et ganske klart budskap. Noe rim eller noen spesielt struktur har han ikke brukt.

Informasjon om Hoel:

http://no.wikipedia.org/wiki/Tore_Elias_Hoel

1 kommentarer:

Ingunn sa...

Her tror jeg det har skjedd noe med formateringen din. Teksten er svart på mørk bunn, og nesten umulig å lese. Jeg skal se mer på innlegget ditt senere når du får rettet opp det.